Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Polikistik Over Sendromu (PCOS), hormonal ortam dengesizliği sonucu yumurtlamanın bozulması ve yumurtalıklardan aşırı miktarlarda estrojen(kadınlık hormonu) ve buna bağlı olarak androjen (erkeklik hormonu) salgılanmasıdır.

İlk adet gördüğü günden itibaren devam eden adet gecikmeleri; çene altı ,göbek çevresi ve göğüs uçlarında erkek tipi tüylenme; aşrı kilo alma ya da kilo verememe; gebe kalamama ya da zor veya geç gebe kalma şeklinde karşimiza çıkan PCO, çoğu zaman insülin direncinin de eşlik etmesiyle  metabolik bir hastalık olarak tüm vücudu etkileyebilmektedir.

Bu klinik belirtiler eşliğinde ultrasonografide tam olarak gelişemeyen ve çatlayamayan yumurtaların oluşturduğu tipik inci kolye görünümünün olması, laboratuvar bulgusu olarak ise serbest testesteron ve/veya diğer androjenlerde artış, insüllin direncinde artma, AMH seviyesinde yükselme, LH /FSH oranında artış gibi bulgular bir araya geldiğinde PCOS tanısı konulmuş olur.

PCOS, tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Diet ,exersiz ve ilaçlarla insülin direncinin azaltılması, hormonal olmayan ilaç tedavileri (inositol gibi), hormonal ilaç tedavisi (hormon tedavisi grubundaki hastaların tedavisi, çocuk isteyip istememe durumlarına göre planlanır) medikal tedavi seçenekleri arasındadır. Cerrahi bir yöntem olarak _laparoskopik bilateral ovarian drilling – yöntemi de seçili PCOS hastalarında uygulanabilmektedir, bu yöntemde yumurtalıklara küçük delikler açılarak kısır döngü kırılmaya çalışılır.

Hormonal tedavi verilecek PCOS hastaları eğer çocuk istemiyorsa amaç adet düzenini sağlamak ve tüylenmeyi kontrol altına almak olmalıdır. Çünkü uzun süreli adet görmeyen kadınlarda östrojen tek başına hakim hormon olarak rahim kanseri ve meme kanseri riskini artırır. Bunun için de estrojen ve buna bağlı olarak androjen düzeylerini düşüren doğum kontrol hapları kullanılır. Bu sayede hem adet düzeni sağlanır ve rahim ve meme kanseri riski azalır hem de tüylenme sorunu çözülmüş olur. Doğum kontrol hapı kullanamayan veya kullanmak istemeyen kadınlarda rahim ve meme dokusunun korunmasına yönelik olarak adet düzeninin belirli aralıklarla progesteron hormonu verilmesi yoluyla sağlanması gerekir. Çocuk isteği olan PCOS hastalarında ise tedavinin amacı insülin direncini düşürmek ve yumurtlamayı sağlamaktır. Polikistik overli kadınların bir kısmında haplarla yumurtlama sağlanarak çocuk sahibi olmalarına yardımcı olunabilirken. bir kısım hastada da bu haplar yeterli olmamaktadır. Bu noktada iğnelerle yumurtlatma işlemi gerçekleştirilmeye çalışılır. En fazla 6 ay ilaç veya iğne ile yumurta gelişimine rağmen gebelik olmaz ise tüp bebek tedavisi gündeme gelebilir.

PCOS tanısı alan hastalarıma şunu özellikle belirtmek isterim ki PCOS demek yumurtalıkların çalışmaması demek değildir, çalışan ama diğer kadınlara göre daha yavaş çalışan yumurtalıklarınız var demektir, yani hiçbir zaman umudunuzu yitirmeyelim...

Telefon
WhatsApp
İnstagram