Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel İşlev Bozuklukları

Seksüel disfonksiyon veya cinsel işlev bozukluğu hem kadın hem erkekleri yoğun olarak etkileyen bir problemdir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre cinsel sağlık; kişilik, iletişim ve aşkı arttıran yollarla cinsel varoluşun bedensel, duygusal, entellektüel ve sosyal yönlerinin bir bütünleşmesidir. Cinsellikle ilgili sorunlar bu bütünlüğün bozulmasına yol açarak, bireylerin ruhsal ve sosyal sorunlar yaşamasına sebep olur.

Cinsel ilişki; iki insanın biyolojik, ruhsal ve sosyal yönleriyle yaşadıkları birleşmedir. Bu birleşmenin belirli bir tek şekli ve kuralı olmadığı gibi taraflar birbirine ve çevreye zarar vermedikleri ve doyuma ulaştıkları sürece nasıl ve ne kadar cinsel aktivitede bulanacaklarına kendileri karar verir.
Kadında fiziksel ve psikolojik uyarılma sonucu beyindeki bazı merkezler harekete geçer. Beyinden cinsel organlara gelen emir sonucu alınan uyarı cinsel organları ve tüm vücudu etkisi altına alan bir tepkiye dönüşür. Cinsel aktivite, cinsel istek fazı (libido), cinsel uyarılma fazı, orgazm fazı, rezolüsyon (çözülme/gevşeme) fazı olmak üzere 4 aşamada gerçekleşir: Bu aşamaların herhangi birinde oluşan bir problem cinsel işlev bozukluğuna sebep olabilmektedir.


Telefon
WhatsApp
İnstagram